Horgolás minták

Mivel én nem könyvekből, szaklapokból tanultam a kézimunkát, hanem autodidakta módon (nagymamám mutatta meg, hogy hogyan kell láncot horgolni, de mást nem), így saját szavaimmal igyekszem leírni, amit szeretnék, bízom benne, hogy a kezdő kézimunkázók is megértik majd, hogy miről írok.


Alapmotívumok:

A legalapvetőbb horgolási mintákból is nagyon ötletes és szép tárgyakat lehet készíteni. A lánc úgy készül, hogy a tűn lévő szemen áthuzzuk a fonalat, így újabb szem keletkezik, és ezt ismételjük. A rövidpálcaként emlegetett minta, melynek során a következő szembe beleszúrjuk a tűt, áthúzzuk rajta a fonalat, majd az így keletkezett, tűn lévő két szemen áthúzzuk ismét a fonalat, az egyik alapmotívuma a horgolásnak. A hosszúpálca szinte ugyanez, annyiban különbözik, hogy mielőtt beleszúrnánk a tűt a következő szembe, a fonalat egyszer ráhajtjuk (körbecsavarjuk) a tűre, miután beleszúrtuk a következő szembe a tűt, áthuzzuk vele a fonalat és először az így keletkezett szemen és a ráhajtott szemen egyszerre húzzuk át a fonalat (3 szem van a tűn a ráhajtással együtt), majd az így keletkezett szemen és a tűn lévő másik szemen (jelenleg 2 szem van a tűn) egyszerre húzzuk át a fonalat. Lényegében ezek a horgolás alapjai. Ezeket variálva alakulnak ki a minták.


Gyűrű:

Gyűrűt úgy készítünk, hogy horgolunk egy láncot, és a kívánt hosszúság elérése után a tűt az utolsó és az első szemen egyszerre húzzuk át. Ezt követően úgy horgolunk, mintha az így keletkezett kör lenne a következő szem, és rövidpálcákat szeretnénk horgolni, vagyis a tűt beleszúrjuk a körbe, áthuzzuk rajta a fonalat, és az így keletkezett két szemen egyszerre húzzuk át a fonalat. Akkor van készen, mikor az eredeti láncunk "eltűnik", tehát körbehorgoltuk.


Pepita:

Pepitának neveztem el azt a motívum sorozatot, mellyel pepita mintát, vagy másnéven sakktábla mintát lehet horgolni. Ez úgy néz ki, hogy horgolunk 3 hosszúpálcát, majd egy 3 szemes láncot és a láncunk tűn lévő szemét hosszú pálcával összehorgoljuk a az eredetileg következő 3. szemmel, ezután újabb 3 hosszúpálcát horgolunk. Ezt ismételgetjük, majd a következő sort úgy horgoljuk meg, hogy ahol lánc volt horgolva, afölé hosszúpálcákat horgolunk, és ahol hosszúpálcákat horgolunk az ezt megelőző sorban, ott láncot horgolunk.


Háló:

Hálónak nevezem azt a motívumot, mely leginkább egy dróthálóra hasonlít. Amikor gyűrűből kiindulva horgolunk, az új sort úgy kezdjük, hogy horgolunk egy 8-12 hosszú láncot, majd attól függően, hogy mennyire tömzsi, vagy szellős hálót szeretnék beleszúrjuk a tűt a már körbe horgolt mintáknak a lánc elejétől számított 4-8-ik szemébe, és újabb 8-12 szemes láncot horgolunk, ezt ismételjük míg körbe nem érünk vele. Mikor körbeértünk a mintával, horgolunk egy 6-8 szemes láncot, és rövidpálcát horgolunk az előző sor első ívének közepével. Ezt követően 8-13 szemes láncokkal horgoljuk össze meglévő ívek közepét. ilyen sorokat ismételve háló minta alakul ki.

Nincsenek megjegyzések: